Ochtendmens Avondmens

Rise and shine?!

Met de deur in huis: ik ben zó géén ochtendmens. En ja, let op die nadruk. Zo voelt het namelijk echt elke dag.

Ik ga het ook niet meer worden gok ik. Hoe vroeg of laat ik naar bed ga, maakt niet uit. Elke keer weer vervloek ik die wekker en zelfs mijn allerliefste meisje krijgt mondjesmaat een glimlach als ze fris en fruitig naast ons bed staat. De afspraak is zeven uur (VROEG!), maar soms is het ook NOG VROEGER. Ik ben er gewoon niet voor gemaakt.

Biologische klok

Maar goed. Ik heb wel een energieke dochter. Die natuurlijk en volkomen terecht wel iets aan de dag wil hebben. En ik moet ook gewoon werken.

In de ochtend ben ik niet op mijn productiefst. Tot zeker het einde van de ochtend heb ik het idee dat mijn hoofd nog in de kreukels ligt en mijn ogen niet op volle sterkte. Wat ook niet mee helpt, is dat ik tot een uur of tien weinig eten naar binnen krijg. Zelfs daar is mijn biologische klok niet op ingesteld, hoewel ik toch echt graag van eten hou. En ik drink ook al geen koffie.

Als ik met Nina thuis ben, kan ik smokkelen. Meisje lekker spelen, samen knuffelen en relaxen. Dan is het nog wel te doen. Maar als ik haar om acht uur bij de opvang of uiterlijk half negen op school moet hebben, er werk ligt te wachten en er nog reistijd is…dan is het een ander verhaal. Ook al doet De Meneer ook veel op dat vlak.

Tegenwoordig werk ik veel vaker thuis nu ik (ook) zzp’er ben. Daar gedij ik dus goed bij. In de ochtend ben ik duizend keer sneller afgeleid en is alles wat ik doe mooi meegenomen. Zo vlak voor de lunch kom ik een beetje op gang en vanaf de middag knal ik. Zodra kind in bed ligt ‘s avonds, vind ik het niet erg om nog even weer door te knallen. Nou ja even, vaak vind ik het dan juist lastig om te stoppen.

Genetisch bepaald

Ik kon me niet voorstellen dat ik alleen maar lui ben op dit vlak of dat het tussen mijn oren zit. Google is mijn beste vriend, dus typte ik ‘kenmerken ochtendmens’ in. Grappig dat ik die als eerste deed, in plaats van ‘kenmerken avondmens’. Bedenk ik me nu. Maar wat blijkt: het is genetisch bepaald (onder andere hier en hier). Er zijn zelfs kenmerken te benoemen voor zowel de ochtend- als avondmens:

Ochtendmens
– Meer positief sociale kenmerken
– Optimistisch
– Minder gevoelig voor verslavingen en depressies

Avondmens
– Creatief
– Durven risico te nemen
– Cognitief vaardiger

Niet dat ik me per se in alle kenmerken van een ochtend- of avondmens herken, maar ik vond het toch fijn om te lezen dat het bestaat. Schrale troost (want het lost niet mijn ochtendprobleem op, haha)!

Ben jij een ochtend- of avondmens? Welke voor- en nadelen ervaar je? En heb je tips?

Volg je me op Bloglovin’?
Follow

This Post Has One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge