Klein Wonen

Klein wonen: orde!

Wij wonen niet heel groot. Een kleine woonkamer met open keuken, een mini opbergruimte onder de trap, twee slaapkamers, een badkamer en een washokje. That’s it. Geen zolder, geen garage, geen kelder (bestaan die nog?). Wel een tuin. Met schuurtje. Daar kunnen twee grote fietsen en die van de kleine in en dan kan de deur net dicht.

Orde!

Laat ik voorop stellen: ik klaag niet. Natuurlijk zou ik graag groter wonen, maar we zijn met z’n drieën en dan kan dit prima. Daarnaast; alles moet ook schoon en dat is in een klein huis toch net iets beter bij te houden. M’n hobby zal het nooit worden, maar mijn neiging tot smetvrees wint altijd.

Dat is namelijk gelijk het ding hier in huis: ik kan niet tegen vies, rommel en veel onrust om me heen. Ik functioneer het best met orde (wat een raar, streng woord eigenlijk als ik het een paar keer schrijf). De meneer en het lieve meisje hebben hier een stuk minder last van. En natuurlijk moet er gewoon geleefd worden in een huis.

Verder hou ik ervan om te wisselen van interieur. Dat is in een klein huis best lastig en ook niet altijd tot tevredenheid van mijn huisgenoten. Dus is mijn uitdaging om het zo te organiseren dat iedereen er gelukkig bij blijft. En al zeg ik het zelf, ik slaag daar best goed in. Ik krijg regelmatig de vraag hoe het mogelijk is dat het hier zo netjes is, wetende dat ik hier niet alleen vertoef.

In te huren?

Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat het me soms ook danig in de weg zit. Waarom ik niet iets makkelijker ben. Het me zo onrustig maakt. Anderen hier schijnbaar nooit last van hebben. En mensen de wenkbrauwen fronsen als ze bij me binnen lopen en zien hoe netjes en georganiseerd alles is.

Kreeg al een paar keer (serieus) de vraag of ik in te huren ben. Om te helpen met opruimen, (re)organiseren, structuur aanbrengen. Niet alleen als het gaat om interieur, maar ook op andere vlakken.
Ik heb serieus al wel eens gedacht aan een carrière als personal organizer of assistent. Want ik word daar dus wel écht blij van. Misschien ooit!

Voor nu is het mijn uitdaging om het (thuis) juist wat meer los te laten.

Tips

Maar! Ik heb wel een paar tips, mocht je daar geïnteresseerd in zijn. Komen ze!

  • Ruim alles gelijk op. Speelgoed voor het eten, kooktroep na het eten bijvoorbeeld. Ook als je geen zin hebt tijdens spitsuur. Daarna ben je jezelf namelijk dankbaar: kind(eren) in bed, jij gelijk op de bank.
  • Slimme opruimplekken: kasten met deurtjes, opbergboxen en slimme maar stijlvolle opbergers. De opbergmand op de foto komt van de Hema.
    Opgeruimd staat netjes!
  • Plannen. Ik word er steeds beter in. Zet de wasmachine op de tijdklok en haal hem gelijk leeg bij thuiskomst (stuk minder strijken!). Ik draai ook vaak wassen op mijn vrije dag. Ik weet hoe lang de programma’s duren, ga gelijk door en aparte wasjes kunnen best bij elkaar in de droger. Scheelt weer een ronde (mijn wasmachine en droger kunnen niet tegelijk, dus haal ik daar mijn winst).
  • Als er wel troep is, leg het op een stapel of zet het bij elkaar. Stuk rustiger.
  • Ga aan het einde van de dag even snel met een kruimeldief, stofzuiger, swiffer of blik en veger door de kamer. Voorkomt dat het na je echte schoonmaak dag gelijk alweer een puinhoop is.
  • Wij gaan regelmatig door speelgoed, kledingkasten en andere opbergplekken. Kleding of spullen die na de vorige keer niet meer zijn aangeraakt, gaan weg. En twijfel niet, zoveel is vaak niet nodig.
  • Alles een eigen plek. Sleutels, post, je mobiel, pennen enzovoort. Nooit meer iets kwijt, voor iedereen duidelijk en minder kans op rommeltjes hier en daar.

Rode draad: stel niks uit en hou het bij. Maak op een bepaalde dag een start en hou je eraan. Voor mij werkt het!

Ben jij ook zo’n opgeruimd type of juist niet? Heb je tips? Laat een reactie achter!

This Post Has 4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge